Image

Sledehondensport

De sledehondensport komt uit Alaska. Van oorsprong was het een manier van vervoer in de winter. De sport is eind jaren 60 overgewaaid naar Europa.

Sporten met een sledehond houdt in dat hij een slee, kar, step of mountainbike voorttrekt. Zelfs Canicross wint aan populariteit in Nederland.

In Nederland zijn ongeveer 250 sledehonden teams die actief bezig zijn met het beoefenen van deze mooie sport. In Nederland wordt veel met karren getraind maar als er sneeuw valt wordt er naar hartenlust gesleed! In Nederland zijn de winters de laatste jaren niet optimaal dus zoeken de sledehondenteams de sneeuw op in Duitsland, Polen, Frankrijk, Italie en uiteraard de Scandinavische landen niet te vergeten.

In Nederland is het bij wet verbonden om een hond voor een kar te spannen. Hier is een speciale wet voor. Er zijn vier erkende hondenrassen die ingezet mogen worden voor de sledehondensport dat zijn; siberische husky, alaskan malamute, groenlandse hond en samojeed.

Tegenwoordig kan men via het ministerie een ontheffing aanvragen om eventueel met een ander ras deze sport te beoefenen. De hond zal dan wel eerst door de dierenarts gekeurd moeten worden.

https://mijn.rvo.nl/ontheffing-trekhondenverbod