Image

Karrenwedstrijden

In Nederland worden door de Sledehondenverenigingen “Karren-wedstrijden” georganiseerd. De Sledehonden verenigingen zijn: SSC-Nl, Mushing Holland, Mushing for all Holland en Dassc.

Sledehonden Sport Club
Mushing Holland
Mushing for all Holland

Door het ministerie erkende hondenrassen hebben geen ontheffing nodig. Het gaat om rassen Alaskan Malamute, Eskimohond, Groenslandse hond, Samojeed en Siberische Husky mits met stamboom. Heb je geen stamboom bij deze erkende rassen dan geldt dat men ook een ontheffing nodig heeft.

Een ontheffing kun je aanvragen bij het ministerie.
https://mijn.rvo.nl/ontheffing-trekhondenverbod

Er zijn verschillende afstanden te lopen en wel: de sprintwedstrijden, middistance en longdistance. De sprintwedstrijden variëren de kilometers van 5 tot 30km. Voor de langere afstanden kunnen deze variëren van 40 tot 100km per dag dit onderdeel zal met name in de wintersport gebieden met de slee worden afgelegd.

Er zijn verschillende klasses en worden ingedeeld aan de hand van het aantal honden:

O klasse: Minimaal 9 honden tot 12 honden en maar
A klasse: minimaal 7 en maximaal 8 honden
B klasse: minimaal 5 en maximaal 6 honden
C klasse: minimaal 3 en maximaal 4 honden

MATERIAAL
De kar dient een met zacht materiaal omwikkelde brush bow te hebben, die op een zodanige hoogte geplaatst is, dat de kar in principe niet over de honden kan rijden. De kar dient vierwielige te zijn, stabiel en goed geremd op alle vier wielen, banden met voldoende profiel; minimaal gewicht 25 kg. 6-Honden, 8-en 10 honden en Unlimited klasse: vierwielige kar, stabiel minimaal gewicht 6 Hondenklasse 35 kg, 8 Hondenklasse 45 kg, Unlimited- en 10 honden klasse 55 kg. In alle klassen geldt, naast bovengenoemde eisen, dat remvermogen, gewicht en stabiliteit zodanig aangepast moeten zijn aan de grootte van het team, dat men het team onder controle kan houden en sterk vertragen. De remconstructie van de karren moet het mogelijk maken, dat de driver/musher de kar kan verlaten, terwijl minimaal twee wielen (bij voorkeur de voorwielen) geblokkeerd kunnen worden (handremconstructie). De kar dient voorzien te zijn van een niet slepende noodlijn met paniekhaak, zodat snelle en veilige vastzetting aan een boom, paal of ander middel mogelijk is.

TEMPERATUREN
Niet meer intensief sporten boven de 12 graden! Let op! en herken oververhitting bij je hond!

ENTINGEN:
Wil je meedoen aan een evenement georganiseerd door een Sledehondenvereniging of Canicross Nederland zorg ervoor dat de honden de juiste entingen hebben. In het kort gezegd zijn de volgende entingen verplicht: Rabiës, Weil, Kennelhoest en Cocktail (Parvo, Hepatitus en Distemper).

Titerbepaling wordt nog niet overal geaccepteerd! Bij twijfel neem contact op met de organiserende vereniging.

Belangrijk: neem altijd je entingsboekjes, ontheffing en/of stambomen mee naar het opgegeven evenement. Heb je deze niet bij je dan word je uitgesloten van deelname en kun je onverrichte zaken weer naar huis.