Image

Bike-joring

Bike-Joring is mountainbiken met je hond. Hierbij is je hond verbonden aan een lijn en loopt/rent voor je mountainbike. Dit is echt een sport kun je het beste beoefenen in het bos. Voor alle onderdelen van sport geldt een minimale leeftijd voor je hond, deze ligt tussen de 12-18 maanden. Het af te leggen parcours varieert qua afstand tussen 4-8 km.

Door het ministerie erkende hondenrassen hebben geen ontheffing nodig. Het gaat om rassen Alaskan Malamute, Eskimohond, Groenslandse hond, Samojeed en Siberische Husky mits met stamboom. Heb je geen stamboom bij deze erkende rassen dan geldt dat men ook een ontheffing nodig heeft.

Een ontheffing kun je aanvragen bij het ministerie.
https://mijn.rvo.nl/ontheffing-trekhondenverbod

Materiaal
Zorg voor goed materiaal. Goede mountainbike/ATB (geen racefiets), harnas voor de hond, en lijnen lijn-uithouder. Zorg ook voor persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een  goedgekeurde helm en handschoenen.

Bike-joring evenementen worden georganiseerd door Sledehondenverenigingen: SSC-NL, Mushing Holland, Mushing for all Holland Dassc en Canicross Nederland.

Sledehonden Sport Club
Mushing Holland
Mushing for all Holland
Rundog
Canicross Nederland

TEMPERATUREN
Niet meer intensief sporten boven de 15 graden! Let op! en herken oververhitting bij je hond!

ENTINGEN:
Wil je meedoen aan een evenement georganiseerd door een Sledehondenvereniging of Canicross Nederland zorg ervoor dat de honden de juiste entingen hebben. In het kort gezegd zijn de volgende entingen verplicht: Rabiës, Weil, Kennelhoest en Cocktail (Parvo, Hepatitus en Distemper).

Titerbepaling is op sommige evenementen geldig! Bij twijfel neem contact op met de organiserende vereniging.

Belangrijk: neem altijd je entingsboekjes, ontheffing en/of stambomen mee naar het opgegeven evenement. Heb je deze niet bij je dan word je uitgesloten van deelname en kun je onverrichte zaken weer naar huis.