Image

Steppen

Steppen met de hond kun je op vele manieren doen. Wij hebben het over steppen in de sledehondensport hierbij rent de hond vooruit en trekt de step voort. Steppen met de hond doe je in het bos op onverharde paden. Dit is voor de hond het meest ideaal. De hond dient minimaal 18 maanden te zijn. Heb je een poolhond zonder stamboom dan heb je ontheffing nodig. Vrijgesteld van ontheffing zijn:

Door het ministerie erkende hondenrassen hebben geen ontheffing nodig. Het gaat om rassen Alaskan Malamute, Eskimohond, Groenslandse hond, Samojeed en Siberische Husky mits met stamboom. Heb je geen stamboom bij deze erkende rassen dan geldt dat men ook een ontheffing nodig heeft.

Een ontheffing kun je aanvragen bij het ministerie.
https://mijn.rvo.nl/ontheffing-trekhondenverbod

Materiaal
Je dient een goede step te hebben, lijn-uithouder, harnas en lijnen. Denk ook aan persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een goedgekeurde helm en handschoenen.

Sportevenementen worden georganiseerd door Sledehondenverenigingen: SSC-NL, Mushing for all Holland, Canicross Nederland & Rundog

Sledehonden Sport Club
Mushing for all Holland
Canicross Nederland
Rundog

TEMPERATUREN
Niet meer intensief sporten boven de 15 graden! Let op! en herken oververhitting bij je hond!

ENTINGEN
Wil je meedoen aan een evenement georganiseerd door een Sledehondenvereniging of Canicross Nederland zorg ervoor dat de honden de juiste entingen hebben. In het kort gezegd zijn de volgende entingen verplicht: Rabiës, Weil, Kennelhoest en Cocktail (Parvo, Hepatitus en Distemper).

Titerbepaling iedere vereniging houdt zijn eigen regel er op na.  Bij twijfel neem contact op met de organiserende vereniging.

Belangrijk: neem altijd je entingsboekjes, ontheffing en/of stambomen mee naar het opgegeven evenement. Heb je deze niet bij je dan kun je uitgesloten van deelname en kun je onverrichte zaken weer naar huis.